A co znamená tohle?

5 min.

Zkratky a „divnoslova”, které se vám budou hodit:

Všimli jste si, kolik opravdu divných sousloví, zkratek a anglicismů používáme? Myslím teď my, lidi od počítačů, designu, marketingu - o programování ani nemluvě. 
Rozhodli jsme se shromáždit jich sem pořádný balík, abychom vás měli kam odkázat z našeho webu, protože všechna vysvětlení by nám z něj udělala téměř další wikipwedii!

Rozcvičímeme se zkratkami z našich textů na úvodce

MVP

„Minimum Viable Product” - nejmenší životaschopná verze projektu

Zkratka vznikla ve startupovém prostředí jako název pro nejmenší možnou, ale fungující verzi produktu/projektu, která obsahuje jen nezbytné funkce pro uspokojení potřeb zákazníka, získání zpětné vazby na jeho použitelnost a uživatelskou přívětivost.

MVP je způsob, jak zjistit, co jsou ty nejnutnější funkce, které musí produkt mít, aby byl úspěšný a co lze postupně dodávat v dalších verzích na základě zpětné vazby a zkušenost.

Původ termínu MVP lze vysledovat k metodice "Lean Startup" a jejímu zakladateli Ericu Riesovi, který ji poprvé představil v roce 2011 ve své knize "The Lean Startup". Podle této metodiky by měl být vývoj nového produktu založen na iterativním procesu testování a získávání zpětné vazby od zákazníků a na tom, co zákazníci skutečně chtějí a potřebují.

KISS

„Keep It Stupid Simple” - nechte to hloupě jednoduché

Tohle programátory často používané moudro zdůrazňuje, že nejjednodušší řešení bývá nejlepší.

Původ této zásady není úplně jasný, ale pravděpodobně vznikla v průmyslu a byla poprvé použita během vývoje letadel v 60. letech 20. století. V té době bylo důležité minimalizovat složitost systémů, aby byly spolehlivé a snadno opravitelné.

Dnes se zásada KISS používá v mnoha dalších oblastech, například v designu, programování, marketingu a projektovém managementu. Cílem je minimalizovat složitost produktů, procesů a systémů a zlepšit tak jejich použitelnost, spolehlivost a efektivitu.

Jestli jste. narazili na něco zajímavého, co nám v naší sbírce termínu s zkratek z oblasti designu, programování, marketingu a příbuznách oblastí chybí, tak nám je napište PROSÍM ;o)

Tak a teď něco více od podlahy - zkratky a anglicismy z designu a marketingu, část I.

UX

„User Experience - uživatelská zkušenost při interakci s produktem, webovou stránkou nebo službou

Původ termínu UX lze vysledovat k designovému průmyslu a byl poprvé použit v 90. letech 20. století. Koncept se postupně rozšířil i do jiných oblastí, jako jsou informační technologie, marketing a produktový management.

UX se zaměřuje na to, jak uživatel vnímá a používá produkt, jak snadno se v něm orientuje, jaký má pocit z jeho používání a jaké jsou jeho očekávání. Cílem UX designu je vytvořit uživatelsky přívětivý a efektivní produkt, který splní potřeby uživatele a bude mu přinášet pozitivní zážitek z jeho používání.

CX

„Customer Experience - zákaznická zkušenost při interakci s určitou firmou, jejími produkty nebo službami

CX se zaměřuje na to, jak zákazník vnímá a interaguje s firmou, jakou má s ní zkušenost a jaké jsou jeho očekávání. Cílem dobrého CX je vytvořit pozitivní a přínosnou zákaznickou zkušenost při každém setkání s firmou a to včetně období po nákupu. Kvalitní CX může zlepšit zákaznickou loajalitu, zvýšit návratnost zákazníků a mít pozitivní dopad na celkovou výkonnost firmy.

UX je tedy podmnožinou CX

DX

„Digital Experience” - označuje zážitek uživatele se všemi digitálními technologiemi ve vztahu k dané firmě

DX se soustředí na to, jak uživatel vnímá a interaguje se všemi digitálními technologiemi a zážitky. Jak se mu daří plnit cíle a úkoly, které potřebuje vyřešit a jaký to má vliv na jeho hodnocení a vnímaní firmy jako takové. Cílem DX je vytvořit pro uživatele pozitivní a přívětivý digitální zážitek ve všech oblastech a maximalizovat jeho spokojenost.

Už jste chytřejší? Nebojte, výrazy budou přibývat. Je jich mnohem, mnohem více.
Zase se stavte! 

Pokud chcete probrat některou z činností, která vám (doufejme) je nyní po vysvětlení jasnější, tak se ozvěte: 

+420 776 067 663
info@aethero.cz

David